Η αρχαία ελληνική μουσική ως η βάση στην οποία στηρίχθηκε η ευρωπαϊκή μουσική της Αναγέννησης. Σύντομη ιστορική αναδρομή στη μουσική από τον 10ο-16ο αιώνα.
Αναφορά στη ζωή και το έργο του Emile Jaques-Dalcroze. Η ρυθμική ως το σημαντικότερο μέσο στη μουσική εκπαιδευτική διαδικασία. Οι βασικές αρχές και η εξάπλωση του μουσικοπαιδαγωγικού του συστήματος.
Συνοπτική αναφορά σε συναυλίες και μαθητικές επιδείξεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την χειμερινή περίοδο 1951-'52 στην Αθήνα, την Κόρινθο, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Σύρο και το Ναύπλιο.
Προβληματισμοί και σκέψεις για το πώς γεννήθηκε η μουσική μέσα από την καθημερινή ζωή και τις ανάγκες του ανθρώπου. Η μουσική στους Κινέζους, τους Ινδούς και τους Άραβες. Εκτενέστερη αναφορά στην αρχαία ελληνική μουσική.
Οι συνθέτες και τα σημαντικότερα έργα τους την περίοδο του Ρομαντισμού στη Γαλλία. Χαρακτηριστικά των έργων τους και επιρροές από Ιταλούς και Γερμανούς συνθέτες μεταξύ των οποίων πολλοί έδρασαν στο Παρίσι.
Προβληματισμοί και σκέψεις για το πώς γεννήθηκε η μουσική μέσα από την καθημερινή ζωή και τις ανάγκες του ανθρώπου. Μικρή αναφορά στην αρχαία ελληνική μουσική.
Συνοπτική αναφορά σε συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκαν κατά την χειμερινή περίοδο 1951-'52 στην Αθήνα, τον Πύργο, την Χαλκίδα, το Βόλο και το Ναύπλιο.
Αναφορά σε συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό κατά την χειμερινή περίοδο 1951-'52, στις οποίες συμμετείχαν η Β. Δεβετζή, η Ρ. Γαρυφαλλάκη, ο Δ. Μητρόπουλος, η Τζ. Μπαχάουερ και ο Ν. Μοσχονάς